tisdag 17 juli 2012

Smulpaj LCHF med blåbär och hallon



2 dl mandelmjöl (jag kör hela mandlar med skal på i matberedare till ett mjöl, man kan även skålla och skala dem innan man maler dem om man vill såklart)
1 dl kokosflingor
100 gram smör
1,5 msk sukrinmelis
1 krm stevia

225 g frysta blåbär och hallon

1 dl vispgrädde
1 tsk sukrinmelis
1 krm vaniljpulver

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, stevia och sukrinmelis i en bunke. Skär det kylskåpskalla smöret i kuber och arbeta in i mjölblandningen för hand.
Häll bären i en ugnsfast form och smula över pajdegen. Grädda i mitten av ugnen på 200* i 20 minuter eller tills smuldegen fått färg.
Servera med grädde vispad tillsammans med vanilj och sukrinmelis.


Edit: Smöret flöt ut ganska mycket, kanske kan man minska det till 50-75 gram.

Ost och skinkpaj LCHF

Idag blev det paj på paj... Först ut - ost och skinkpaj med LCHF-pajskal från denna bloggen: alltomlchf.blogspot.se.

1 sats pajdeg som görs enligt länken ovan.

Fyllning:
minst 250 g kassler (billigare än skinka, vilket gör att man kan ha i rikligt)
300 g prästost
5 ägg
2,5 vispgrädde
salt & svartpeppar



Skär ost och kassler i kuber och strö dem i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg och vispgrädde lätt och smaksätt med salt och svartpeppar, häll sedan äggstanningen över fyllningen i pajskalet.
Grädda på 200* i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg. Ta ut pajen och låt den svalna en stund, förslagsvis under så lång tid det tar att göra en god sallad. Njut sedan pajen tillsammans med salladen och dressing.

Edit: Pajen blev god men jag är inte helt såld på denna pajdegen. Ska se om jag kan hitta en annan att testa till nästa gång.