måndag 19 december 2011

Chokladpralin fylld med whiskeytryffel

Jag fortsätter min jakt på julgodis utan extra socker. Idag gjorde jag whiskeytryffel och så tänkte jag göra trillingnötter... men så kom jag på att vi har en chokladpralinform i silikon som vi aldrig använt och blev nyfiken på att göra praliner. Jag fyllde dem med whiskeytryffel och får köpa mer choklad en annan dag för att göra trillingnötter för all choklad gick åt till pralinerna.

Tryffel:
100 gram mörk choklad
25 gram smör
1/5 dl vispgrädde
1 msk whiskey

Koka upp grädden och ta den av plattan. Rör ner smör och choklad i bitar, rör tills båda smält i grädden och rör sedan även ner whiskeyn. Häll upp i en burk och ställ att svalna i rumstemperatur. Efter att du fyllt pralinerna kan du ställa in burken i kylen. När tryffeln stelnat, rulla till bollar och täck med exempelvis kakao.

Praliner:
100 gram mörk choklad

Smält chokladen i vattenbad och pensla pralinformarna med ett lager choklad. Se till att chokladen täcker ordentligt i formens alla skrymslen och vrår. Ställ in formen i kylen i några minuter att stelna. Upprepa minst en gång. Skeda ner lite tryffel i chokladformarna och ställ in formen i kylen igen så tryffeln stelnar ordentligt, det tar ca 15-30 minuter. Ta ut formen och täck pralinformarna med den sista smälta chokladen. Man kan säkert med fördel dra en skrapa över pralinformarna så chokladtäcket blir så jämnt som möjligt. Ställ åter in i kylen så chokladen svalnar. Tryck sedan ut chokladpralinerna ur formen, ät och njut.

Chokladen räckte till 15 praliner, det är dock mycket tryffel kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar