tisdag 26 april 2011

Äggost med varma bär och grädde


Äggost är ett Bohusländskt fenomen, och ack så gott... Enda gången jag själv gjort äggost (innan idag) var i hemkunskapen på högstadiet. Kanske har jag hjälpt mamma göra det nån gång också. Idag gjorde jag en liten äggost eftersom jag inte har nån riktigt stor kastrull, kan tänka mig att den räcker till 4-6 portioner. Receptet har jag höftat till själv efter att ha läst massa olika recept på nätet där det ena var väldigt annorlunda än det andra...

1 l röd mjölk
3 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
5 ägg
ev. socker (kanske 2-3 msk?)

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm upp på medelvärme under omrörning. Blandningen ska inte koka. Rör hela tiden tills blandningen skär sig. Har du elspis, stäng av spisen när blandningen skurit sig och fortsätt röra tills det blir en klumpig massa och lägg sedan på locket. Har du gasspis, sänk värmen till lägsta när massan skurit sig och fortsätt röra tills det blir en klumpig massa, stäng sedan av gasen och sätt på locket. Låt blandningen vila under lock i ca 30 minuter.
Förbered äggostform (en form med hål i så vasslen kan rinna undan. Jag har ingen äggostform så jag använde ett durkslag) genom att lägga över en ren kökshandduk. Du kan fukta den om du vill, för att kunna forma den efter formen. Om du vill sockra äggosten, skopa ner äggostmassan i formen med en hålslev och sockra mellan lagren. Jag gjorde så att jag ställde durkslaget på diskbänken och hällde hela kastrullens innehåll i så fick vasslet rinna direkt ner i vasken. Dock så kan du samla upp vasslen i ett kärl (genom att ställa formen över en skål eller liknande) och använda som degvätska.
Låt äggosten stå och rinna av på en djup tallrik eller liknande i kylen, minst 2 timmar, men gärna hela natten.

frysta blåbär + hallon
vispgrädde

Värm bären i en kastrull och vispa grädden. Servera till äggosten.

Du kan självklart servera den med sylt istället för varma bär om du vill.

2 kommentarer:

  1. Du är ju helt fantastiskt påhittig! Mums!

    Kram mamma <3

    SvaraRadera
  2. Sugen jag blev på äggost nu! Äter det alltid till jul, men skulle lika gärna kunna äta det nu :) (Hittade din blogg på Kolhydrater i fokus)

    SvaraRadera