torsdag 15 december 2011

Mozartkulor LCFH-style



Nougat:
ca 100 gram hasselnötter
100 gram mörk choklad
1/4 dl sukrin flor

(Detta blir dubbel sats nougat jämfört med vad som behövs till nedan mängd mandelmassa och choklad.)

Rosta nötterna i ugn 225* tills skalen spricker (5-10 minuter) och ta ut dem ur ugnen. Låt nötterna svalna lite innan du lägger dem i en kökshandduk och "rullar" dem så det mesta av skalet smulas bort.
Häll nötterna i en matberedare tillsammans med sukrinet och mixa tills oljan i nötterna gör att det blir en lite rinnig massa (hasselnötskräm, asgott!!).
Smält chokladen i vattenbad och blanda sedan i hasselnötskrämen i chokladen. Häll upp nougaten i en burk klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylen, med fördel över natten.

Mandelmassa:
150 gram sötmandel
drygt 1/2 dl sukrin flor
knappt en hel äggvita

Mal mandeln (med skal men det är en smaksak) tillsammans med sukrinet i en matberedare. Häll i äggvitan och låt matberedaren röra ihop det till en massa.

Rulla nougaten till kulor och täck dem med mandelmassa. Låt dem stå kallt i kylen en stund.
Smält 50 gram mörk choklad över vattenbad. Täcka nougat/mandelmassakulorna i chokladen och lägg på bakplåtspapper att stelna. Ställ in i kylen.

Det blir ca 15-20 kulor beroende på hur stora man gör dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar