fredag 29 juli 2011

Cupcake med citronkräm och marängtopping

Muffins:
1 ägg
60 gram socker
60 gram vetemjöl
60 gram smör
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 180*. Vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills det blir pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och sist ägget. Vispa tills det är en jämn smet och klicka sedan ut den i muffinsformar. Grädda i 20 minuter, ställ dem sedan att svalna.

Citronkräm:
3 citroner
7 msk maizenamjöl
3 dl vatten
1,5 dl socker
3 äggulor
1 msk smör

Tvätta och riv skalet av citronerna. Blanda ihop saften av 2½ citroner (spara den sista halvan citron till marängen), vatten, socker och maizenamjöl och låt det koka upp under ständig omrörning tills det tjocknat och blivit en gul, transparent kräm. Rör i äggulorna och låt sjuda snabbt under omrörning. Häll i citronskalet och smöret och rör runt tills krämen är jämn och fin. Ställ åt sidan för att svalna. Sätt en tyll i en spritspåse och fyll den med citronkrämen. Skär ett snitt i varje muffins och tryck ner tyllen i muffinsen och spritsa ner citronkrämen i dem.

Maräng:
3 äggvitor
Saften av ½ citron
Drygt 4 dl strösocker

Vispa ihop citronsaft, socker och äggvitor i en skål tills det är lite skummigt. Ställ sedan skålen i vattenbad och fortsätt vispa tills smeten blir fluffig och sockerkristallerna lösts upp. När smeten börjar likna marängsmet, ta skålen ur vattenbadet och vispa den kall med elvisp. Sätt en tyll i en spritspåse och fyll den med marängsmet. Spritsa marängen ovanpå de citronkrämsfyllda muffinsen. Eventuellt kan man bränna av marängen litegrann med en butangasbrännare. Ställ muffinsen i kylskåpet för att kallna ordentligt.

Muffinssmeten räcker till 6 st muffins. Citronkrämen och marängsmeten räcker till minst det dubbla antalet.

Efter att ha smakat på citronkrämen som blev väldigt "citronig" i efterhand skulle jag nog rekommendera att ha i lite mer socker.
Jag använde elvispen redan när jag vispade marängen i vattenbadet, mina sockerkristaller löstes inte riktigt upp... Så jag gissar att det är bättre att låta det ta lite längre tid i vattenbadet och vispa för hand för att sedan övergå till elvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar