fredag 6 mars 2009

Svamprisotto utan parmesan

Risotto är nog något av det godaste som finns... Sist jag blev sugen hade jag dock varken parmesan eller smör hemma, det blev inte riktigt lika gott som med såklart men det stillade suget.

4 portioner:
  • 4 dl arborioris
  • ca 7-10 dl kokande vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsaksbuljong använde jag men kyckling är också gott
  • 1 gul lök, hackad
  • några vitlöksklyftor, hackade
  • torkad svamp, jag valde karl-johan
  • salt & svartpeppar
  • olivolja
Värm oljan i en kastrull och stek lök och vitlök en stund, det ska inte brynas utan bara svettas lite. Häll på riset och stek tills det blir lite genomskinligt. Lös upp buljongtärningarna i vattnet och häll på en del av det i riset. Lägg i svamp efter behag, man behöver inte blötlägga den innan men om man gör det kan man använda svampspadet som en del av vätskan. Häll på en del av buljongen och rör runt i grytan tills den absorberats. Upprepa några gånger... Det är inte säkert att allt vattnet behövs, eller så kanske du behöver lite mer vatten så det är bra att smaka av ibland för att se om riset är tillräcklgit mjukt. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar. Om du vill ha i riven parmesan och en klick smör så är det här rätt tillfälle. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar